To main content
Mat i Stockholm. En talrik med rödbetor, getost och hallon, vackert upplagda på den vegetariska restaurangen Rutabaga.

Photo: Lennart Weibull

Categories: Restauranger

Take away, helgkassar och extra allt-upplevelser

Publish date: 10 december 2021

Under en tid av stora utmaningar har flera av Stockholms restauranger hittat nya, kreativa och säkra lösningar för att deras mat ska landa på ditt middagsbord. Utbudet av take away, helgkassar och andra matupplevelser är stort och man har just nu fantastiska möjligheter av att njuta av riktigt god mat hemifrån.

Restauranger som DoMa, Adam/Albin, Artipelag, Hillenborg, Portal, Woodstockholm, Sekt och Rutabaga har under coronapandemin förberett hämtmat. Antingen som färdiga rätter att värma eller helgkassar som du sedan enkelt kan färdigställa.

Det har även lanserats tjänster som Dine-in - en extra-allt-upplevelse med mat, blommor, dukar och porslin som skickas hem - och Paniers färdiglagade picknick-korgar.

Så för den som vill sätta guldkant på helgen med en trerätters tillagad av en stjärnkock kommer här några förslag!

Adam/Albin
På Adam/Albin kan du välja mellan flera olika menyer för en festmåltid hemma. Till exempel Signature-menyn med klassiska rätter från restaurangen, eller Misshumasshu-menyn med japanska smaker.

Copine
De franska influenserna är starka på Östermalms bistron Copine, även om menyn också gör avstickare till andra delar av den europeiska medelhavskusten. Copine erbjuder en trerätters fredagskasse där du endast behöver värma och sätta den sista touchen på middagen.

DoMa
Även om den före detta hemmahos-restaurangen DoMa är populär för sin mysiga och familjära atmosfär, går det även bra att beställa maten för avhämtning, eller en fullfjädrad middagupplevelse vin Dine-In. Precis som i restaurangen är middagen till stor del gjord på råvaror odlade på restaurangens egna Ingarö-gård.

Hillenberg
Niklas Ekstedts Hillenberg mixar sydeuropeiskt och skandinaviskt. Det går både att välja fritt från en enklare take away-meny – till exempel tonfisk, rimmad lax eller viltköttbullar – eller köpa en tre rätters helgkasse med förrätt, varmrätt och efterrätt.

Lux Dag för Dag
Lux Dag för Dag på Lilla Essingen har ett tätt sammarbete med lokala råvaroproducenter, för en ny meny varje vecka med de färskaste ingredienserna. Varje fredag tar de fram en ny kasse du enkelt kan färdigställa hemma, med hjälp av de medföljande instruktionerna.

Matateljén
Kvarterskrogen Matateljén i Enskede erbjuder flera olika take away-alternativ. Dels en kvällskasse med en lyxig restaurangmiddag, hämtpizza eller delikatesslådor med ost och snacks från deli-disken.

Matbaren, Green Rabbit och Rutabaga
Mathias Dahlgrens restauranger på Grand Hôtel hör till stans mest omtalade och populäraste. De hör till dem som erbjuder en extraallt-middag via Dine In. Med sitt at Home-koncept får du en fyra rätters helgmiddag hemma, inklusive dukning och hemkörning av mat, utan att behöva lyfta ett finger.

Portal
Klassikern Portal på St. Eriksplan förbereder helgkassar varje vecka. På Portal är drycken minst lika viktig som maten och förbereder därför även en lista med vintips till varje kasse. För att tillgängliggöra sin mat för dem som inte har möjlighet att komma förbi, har även restaurangen extra utlämningsplatser för kassarna runt om i Stockholm, med en ny plats varje vecka.

Rosendals trädgård
Rosendals Trädgårdscafé på Djurgården är perfekt utomhusutflykt, oavsett väder och säsong. För dig som har svårt att välja mellan godsakerna i gårdsbutiken har kaféet tagit fram en promenadkasse. Förutom småkaka och kaffe får med dig bröd, ost, marmelad och en rulle kardemummakakadeg, samt en påse ärtor för att odla egna skott till frukostmackan.

Sekt
Sekts tyskinfluerade meny går att avnjuta hemifrån på flera olika sett. Antingen genom att beställa enskilda rätter ur deras simplare take away-meny, en trerätters helgpåse eller genom deras Take Home-erbjudande där kock och servitör förbereder och serverar maten hemma i ditt kök.

Woodstockholm
Hyllade Woodstockholm vid Mosebacke erbjuder helgkassar med ”nästan färdig”-middagar som du enkelt gör färdigt hemma. Restaurangen byter med jämna mellanrum tema på sin meny – från franskt, till italienskt, till spanskt – vilket märks i helgkassarna, som även går att få i vegetariska varianter.